Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 72. yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Eğitim-Sen Elbistan İlçe Temsilcisi Abidin Kul, “17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri, eğitimin adım adım hayatın gerçeklerinden uzaklaştırıldığı ve muhafazalaştırıldığı günümüzde daha fazla anılmayı hak etmektedir. Öncelikle, kuruluş yıldönümü dolayısıyla, Köy Enstitüleri’nin kurucu-yöneticisi İsmail Hakkı Tonguç’u ve bu eğitim kurumlarına emek vermiş eğitimcileri saygıyla anıyoruz.
Köy Enstitüleri, kuruluş yasasına göre köy öğretmeni ve köye yarayan çeşitli meslek sahiplerini yetiştirmek amacını taşımaktaydı. Özellikle köy aydınlanması açısından önemli hizmetler vermiş olan bu okullar hem bir dönemin aydın kuşaklarının yetiştirilmesine kapı aralamış hem de öğretmen yetiştirme sistemi açısından bir model olmuştur.
Cumhuriyet'in eğitim projesi açısından önem taşıyan Köy Enstitüleri, bir süre sonra köy çocuklarının aydınlanmasından duyulan rahatsızlığın da etkileriyle birleşince kapatılmıştır. Köy Enstitüleri’nin kurulduğu yıllarda, ülke nüfusunun %80’den fazlasının kırda yaşadığı düşünüldüğünde Enstitülerin önemi ve kırdaki egemenlerde yarattığı rahatsızlığın boyutları daha iyi anlaşılacaktır. Birinci Dünya Savaşı’nın yol açtığı yıkımın ardından kurulan bir ülkede, çok sınırlı kaynaklarla ve insan gücüyle, teori ile pratiği birleştirmeyi ve kaynakları en iyi şekilde değerlendirmeyi başaran Köy Enstitüleri, öğretmen yetiştirme açısından özel bir model olmuştur.
Eğitim Sen olarak Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 72. yılında bu eğitim kurumlarının kuruluş amacını ve mantığını sahipleniyor ve aydınlanma ateşini taşıyan, demokratik öğretmen hareketinin ülkemizde gelişmesine büyük katkılar sunan tüm Köy Enstitülü eğitim emekçilerine şükranlarımızı bir kez daha iletiyoruz.