Kültür Ocağı’nda her hafta şair ve yazarların katılımıyla gerçekleştirilen sohbetlerde bu hafta Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunda Elbistan’ın yeri ve önemi ele alındı. Tarih Araştırmacısı ve Yazar Adnan Güllü, Maraş ve Elbistan’ın et tırnak gibi kaynaşarak düşmanı Maraş’tan kovduğunu söyledi.
Elbistan Şehit Er Mehmet İnan Parkı’ndaki Kültür Ocağı’nda gerçekleştirilen sohbete her zaman olduğu gibi Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük ile ilçemiz şair ve yazarları katıldı. Her hafta farklı bir konu üzrinde konuşarak fikir alışverişinde bulunan şair ve yazarlar bu hafta Elbistan’ın, Maraş’ın kurtuluşundaki rolünü ele alırken, Tarih Araştırmacısı ve Yazar Adnan Güllü, konu hakkında katılımcılara detaylı bilgiler aktardı.
Konuşmasına ‘Tarih geçmişe yönelmektir; fakat geçmişe yönelmek, küflenmiş, fosilleşmiş, bir zaman boşluğuna buğulu camlar ardından boş gözlerle bakmak, eskiye yönelik özlemleri tatmin etmek ya da geçmişi yeniden canlandırmak değildir’ sözleriyle başlayan Adnan Güllü, geçmişe yönelmenin de geleceği daha iyi görebilmek ve bu doğrultuda adımlar atabilmek için kendini tanımak, kendini bilmek olduğunu söyledi.
Güllü; “Toplumların bugününü anlamak ve geleceklerini doğru biçimlendirmek için geçmişe yönelmeleri vazgeçilmez bir zorunluluktur. Bilimsel yöntemlerle geçmişe bakmak toplumsal ilerlemenin anahtarlarından biridir. Tarih biliminin amacı, düne giderek yarınlara ilişkin doğru tahminler yapmaktır. İşte ben de bu anlayıştan yola çıkarak Elbistan için oldukça önemli olan bu konuyu böyle bir ortamda anlatma ihtiyacı duydum.
Çünkü Maraş Kurtuluş Harbi, milli mücadelemizin temel yapılarından biridir. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Anadolu’nun bağrından yükselen Heyet-i Temsiliye hareketi öncülüğünde Türk’ün hürriyet çığlını haykırarak “bu toprakların işgal edilemeyeceğini, edilse bile, er geç düşmanın yurttan atılacağını tüm dünyaya duyurdu.
Milli mücadelenin ilk toplu haykırışı, Maraş Kurtuluş harbi ile Anadolu da ses buldu ve çığlıklaştı. Bu milli mücadele Maraş ve Elbistan et tırnak gibi kaynaşarak, Mücadelenin Anadolu da parlayan ilk meşalesidir. Bu meşale sömürgeci devletlerin karanlık yüreklerine ışık olup korku saldı” dedi.
Güllü ayrıca, Maraş’ın kurtuluşunda Elbistan’ın Maraş’ın Anadolu’ya açılan soluk borusu vazifesini nasıl yerine getirdiğini ve bu lojistik sorumluluğunu ne zor şartlarda omuzladığını detaylı bir şekilde anlattı.
