Türkiye Şeker İşçileri (Şeker-İş) Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şubesininolağan kongresine katılmak için geldiği Elbistan’da şeker fabrikalarının özelleştirmelerine değindi. Hükümetin şeker politikasını değiştirmesi gerektiğini söyleyen Gök; “Türkiye’de rekabet edilebilmesi, bu sektörün yaşayabilmesi için AB şeker rejimini de göz önüne almak suretiyle pancar üreticisine devredelim. Bunun için de şeker işçisi de olsun, devlette olsun” dedi.
Şeker-İş Sendikası Genel başkanı İsa Gök, 6 Temmuz 2012 Cumartesi günü şeker-İş Sendikası Elbistan Şubesi’nin 9. Olağan Kongresi’ne katıldı. Kongrede yapmış olduğu konuşmada hükümetin şeker politikasına ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesine değinen Gök, Türkiye’de hükümetlerin çalışanlara ve sivil toplum kuruluşlarına güvermesi gerektiğini söyleyerek; “Biz Türkiye’nin problemlerini bilemiyorsak da şeker sektörüyle ile dünyadaki gelişmeleri ve problemleri çok iyi biliyoruz çalışanlar ve çiftçiler olarak” dedi.
Şeker-İş sendikası olarak tek isteklerinin şeker sektöründeki özelleştirmelerinin dünya gerçekjlerine uygun bir şekilde yapılması olduğunu belirten Genel başkan İsa Gök, bu konuda ABD’yi örnek gösterdi. Gök; “ABD dünyanın en liberal ülkesi ve sık sık da bize örnek gösterilir. Ama dünyanın en liberal ülkesi olan ABD’de bir tane şahsın şeker fabrikası yok. Stratejik bir ürün olması dolayısıyla pancarı üreten şeker fabrikasının sahibi olmazsa zaman zaman pancar ekimi terk edilebilir, fabrikalar kapanabilir, sosyal denge ve adalet bozulabilir endişesiyle ABD yıllar önce bu problemi çözmüş. Avrupa Birliği’nde çiftçilerin her geçen yıl şeker sektöründeki etkinlikleri artıyor ve bugün yüzde 67’lere vardı. Biz de diyoruz ki Türkiye’de rekabet edilebilmesi, bu sektörün yaşayabilmesi için AB şeker rejimini de göz önüne almak suretiyle pancar üreticisine devredelim. Bunun için de şeker işçisi de olsun, devlette olsun. Birbirini denetim yapabilen bir şekilde olsun. Böyle olursa da Türkiye pancardan şeker üretmeye devam edecektir, aksi halde Türkiye bu sektörden çekilme mecburiyetinde kalacaktır” dedi.
Özelleştirmelerde bazı gerçeklerin gözden kaçırıldığını söyleyen Şeker-İş Sendikası Genel başkanı İsa Gök, konuşmasının devamında şunları söyledi; “Türkiye’de sosyal amaçlı fabrikaların varlığını göz önüne almadan yapılmış bir strateji. Bugün hükümetimiz sosyal amaçlı dediğimiz fabrikalarda özellikle doğu fabrikalarında teşvik veriyor ve ‘buraya yatırım yapın 8 yıl boyunca ben sizden sigorta primi kesmeyeceğim devlet olarak ben ödeyeceğim, 5 yıl boyunca da verginizin yüzde 80’ini almayacağım’ diyor. Yani istihdam yaratmak istiyor, bölgede terör olmasın, herkes yerinde doysun diye. Bu şekilde özelleştirmeyle 20’ye yakın fabrika kapanır.
AB’ye girmek için sürekli çaba harcıyoruz. Ama AB, şu ana kadar tarım sayfası açılmadı. Eğer 2014’te AB şeker rejimi sabitlenir, 27 ülkeden 6 ülkeye sabitlenirse Türkiye AB’ye girerken şeker fabrikalarıyla beraber gel mi diyecekler yoksa biz AB’de 6 ülkeyi sabitledik buradan çekil mi diyecekler. Bunun hesabını Türkiye çok iyi yapmalı diye düşünüyorum.
Hükümetin genel şeker politikasını değiştirmesi lazım. Şahıslara verilecek fabrikaların çoğu ilk etapta kapanacak, yani 15 tanesi kapanacak. Elbistan Şeker Fabrikası bugün çalışıyor, kâr ediyor durumunda gözüküyor. Yarın 5-6 tane özel olduğundaki durumunu iyi değerlendirmek lazım. Onun için şeker fabrikalarının çalışma şansı özele verilirse yok. 5-6 sene sonra kesinlikle bu sektörden çekilme mecburiyetinde kalırız. Şeker fabrikasını Elbistan’dan çıkarın ne olacak? En az 15-20 bin kişiye ekmek kapısıdır Elbistan Şeker Fabrikası.”