Çöllolar Kömür Sahası’nda 6 ve 10 Şubat 2011 tarihleri arasında meydana gelen ve 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan göçük olaylarıyla ilgili Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonunda sahayı işleten Park Teknik A.Ş. ile EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nde görevli 23 kişi hakkında bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek suçundan Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı.
6 Şubat 2011 tarihinde Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne kömür veren Park Teknik A.Ş. tarafından işletilen Çöllolar Kömür Sahası’nda meydana gelen göçükte Yaşar Alkaya isimli bir işçi hayatını kaybetmiş, bu göçükten 4 gün sonra 10 Şubat 2011 tarihinde ikinci bir göçük meydana gelmiş ve bunda da Ruşen Demir isimli işçi hayatını kaybetmiş, Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Maden Mühendisi Nail Yılmaz, işçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat ise toprak altında kalmıştı.
23 Kişinin Cezalandırılması İsteniyor
Toprak altında kalan 9 kişinin cenazelerinin çıkarılması için yürütülen çalışmalardan sonuç alınamazken, her iki göçük olayıyla ilgili olarak Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonunda başsavcılık, 72 sayfalık iddianame ve 37 klasörlük soruşturma evrakıyla birlikte 16 Temmuz 2012 Pazartesi günü Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açtı.
Savcılıkça hazırlanan iddianamede kömür sahasını işleten Park Teknik A.Ş.’nin yetkilisi olan 9 şüpheli ile Elektrik üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Kontrol Teşkilatı’nda görev yapan 14 şüpheli olmak üzere 23 kişi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun Bilinçli Taksirle Birden Çok Kimsenin Ölümüne Sebebiyet Vermek suçunu düzenleyen 85/2 ve 22/3 maddeleri gereğince cezalandırılmaları istendi.
İddianame Kabul Edilirse 23 Kişinin Yargılanmasına Başlanacak
Göçük olaylarıyla ilgili Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen 72 sayfalık iddianame ile 37 klasörden oluşan soruşturma evrakı mahkeme tarafından incelenecek. Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi durumunda 23 kişinin yargılanmalarına başlanacak.
Bakanlık Soruşturma İzni Vermedi, Savcılık Danıştay’a İtiraz Etti
Haklarında dava açılan 23 kişi dışında soruşturmayı yürüten savcılıkça EÜAŞ’ın bir kısım üst düzey yöneticilerinin göçük olaylarında kusurları olduğu iddiasıyla haklarında işlem yapılırken, bu kişilerin kamu görevlisi olmaları ve 4483 Sayılı Kanun gereği farklı bir soruşturma usulüne tabi olmaları nedeniyle haklarındaki soruşturma evrakı soruşturmanın sürüncemede kalmaması bakımından soruşturmayı yürüten savcılıkça ana soruşturmadan ayrılarak Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı’ndan soruşturma için izin istedi. Bakanlığın soruşturma izni vermemesi üzerine Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı Danıştay nezdinde bakanlığın bu kararına itiraz etti. Danıştay’ın soruşturma izni vermesi durumunda EÜAŞ’taki üst düzey yöneticiler hakkındaki soruşturmaya devam edilecek.












