2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı, ilkokulu birinci sınıf öğrencilerinin bugün ders başı yapmasıyla başlıyor. Yeni eğitim-öğretim yılı bunun yanında çok tartışılan 4+4+4 sistemiyle başlayacak.
8 yıllık zorunlu eğitimin kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasını sağlayan, ortaokullarda öğrencilere seçmeli ders hakları sunan 4+4+4 sisteminin mecliste yasalaşmasının ardından yoğun bir çalışma temposuna giren Elbistan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de çalışmalarını tamamladı.
“Seçmeli Ders, 10 Öğrenci Olduğu Zaman Verilecek”
Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması ve 4+4+4 sistemiyle ilgili olarak Elbistan’da yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Elbistan ilçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Çelik, ilk olarak yeni sistem hakkında bilgi verdi.
Yapılan yasal değişiklikle 8 yıllık kesintisiz eğitimin 4+4 şekli ile kesintili ve yönlendirmeli hale geldiğini belirten Çelik; “Ayrıca bunun üzerine önceden mecburi olmayan lise de mecburi hale gelerek zorunlu eğitim 8 yıldan 12 yıla çıkarıldı ama 4+4+4 olarak 3 bölüm halinde değerlendirildi. Her bölümden bir sonraki bölüme geçerken tercihler söz konusu. İkinci ve üçüncü 4’de de seçmeli dersler konuldu. Herkes kendi kabiliyetine, ilgisine, yeteneğine göre o seçmeli derslerden istediğini seçebilecek. 10 kişi olduğunda ve 1 öğretmen bulunduğunda isteyen öğrenciye istediği seçmeli dersi vereceğiz. Dolayısıyla insanlar kendi kabiliyetleri, kendi zeka seviyesi, kendi ilgi alanları nispetinde yetiştirilmeleri, yönlendirilmeleri amaçlanıyor bakanlığımız tarafından” dedi.
“Merkezdeki 22 Okulun 10 Tanesi Ortaokula Dönüştürüldü”
Yeni eğitim sistemi kapsamında hangi okullarında ilkokul hangi okulların ortaokul olarak eğitim vereceğinin de netleştiğini söyleyen Çelik; “Elbistan’da da bu yasal değişiklik çerçevesinde mevcut ilköğretim okullarımızdan merkezde bulunan 22 tane resmi ilköğretim okulumuzdan 12 tanesi ilkokul olarak, 10 tanesi de ortaokul olarak düşünüldü ve bunlardan bir tanesi imam hatip ortaokuluna ayrıldı. Şu anda biz çalışmalarımızı yaptık. İlkokullara birinci sınıflar kayıt yaptıracak önceki öğrenciler yerinde duracak. Ortaokullara da 4’ten 5’e geçenleri alacaklar diğer öğrenciler yine yerinde duracak. Kademeli bir geçiş öngörüyoruz” dedi.
“Geçişten Dolayı Bazı Problemler Olacak”
Eğitim sisteminde ki bu kademeli geçişin, değişimin ister istemez beraberinde bazı problemleri de getireceğini belirten Çelik, yaşanabilecek olan problemleri de bir örnekle açıkladı. Çelik; “Tabi sonuçta bir değişim var, bu değişim ufak tefek sıkıntılar da getirecek. Önceden daha yakın bir okula giden birinci sınıf çocuğu biraz daha uzak bir okula gidebilecek. Bundan kaynaklı bazı problemlerimiz, sorunlarımız olacak. Ancak ilkokullarda yani birinci kademedeki çocukların aynı okulda okuması yani ilk 4 ile ikinci 4’ün ayrılması eğitim açısından, pedagojik açıdan çok faydalıdır. Bizim velilerimizden ricamız; bazı çocuklarımız belki 100-200 metre daha fazla yürüyecek ama sonuçta daha ruh sağlığına, yapısına hitap eden ve geleceğine yönelik eğitim vermeye çalışacağız. Biz ilçe olarak üstlerimiz tarafından bize verilen emirler doğrultusunda gerekli çalışmalarımızı yaptık ve şu an halen de çalışıyoruz. İnşallah bir sıkıntı olmayacak ilçemizde. Velilerimizden tek ricamız, uzaklık konusunda bizi anlayışla karşılamaları” şeklinde konuştu.
“Velilerimizden Anlayış Bekliyoruz”
‘Elbistan 4+4+4’ hazır diyebilir miyiz?’ şeklindeki soruya ‘Bizim açımızdan Elbistan 4+4+4’e hazır’ diye cevap veren Elbistan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Çelik; “Ama birinci sınıfta çocukları okula başlayacak olan velilerimiz kardeşi A okuluna gidiyorsa çocuğunu B okuluna yazdırmak durumunda kalacak. Çocuk hem kardeşim ayrı hem de uzak bir okula gidecek. Dolayısıyla bunlar ilk anda problem gibi algılanabilir tabi belli bir zorluğu da vardır, biz velilerimizi anlayışla da karşılıyoruz. Fakat bu dönüşüm süreci tamamlandığında herkes kardeşleriyle aynı okula gidecek, ilkokul ile ortaokullar ayrılacak. Ayrı yaş grupları ayrı yerlerde eğitim alacak ve daha iyi olacak. Söylediğim gibi geçiş sürecinde bazı zorluklar var. Bu konuda velilerimizin, halkımızın, kamuoyumuzun yüksek anlayışlarına, hoşgörülerine sığınıyoruz. Bunun dışında bir zorluğumuz yok” dedi.
“Daha Önce 69 Aylıklar Okula Başlıyordu”
4+4+4 eğitim sisteminin en çok tartışılan konularından biri olan 66 aylık çocukların da zorunlu eğitime alınması. Türkiye gündemini oldukça yoğun bir şekilde meşgul eden bu konuda 66 aylık çocuğu olan ve çocuklarının okula hazır olmadıklarını söyleyen bazı veliler hastanelerden çocuklarına rapor alıyor.
Bunun hatırlatılması ve Elbistan’da çocuğuna rapor alan veli olup olmadığının hatırlatılması üzerine ise Çelik şunları söyledi; “66 aylık olup da çocuklarının okula hazır olmadığını düşünen ve bunu da raporla belgeleyenlerin sayısını İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak ancak okul açıldığı zaman bilebiliriz. Şu an itibariyle 66 ayını dolduranlar zorunlu, 66 ayını doldurup fiziki gelişimini tamamlamamış, ruhsal gelişimini, pedagojik gelişimini tamamlamamış çocuklarımız var. Çocuk uzmanlarından, alınmış raporları varsa onlar çocuklarını okula göndermeyebilecekler. Şu anda okullarımıza müracaat ediyorlar. Dolayısıyla şu ana kadar kaç müracaat var bunu şu an bilemeyiz, kesin kayıtlar yapıldıktan sonra bilebiliriz. Ama ben çok olacağı kanaatinde değilim. Ama tabiki çocuk küçükse göndermesin ama 66 ayını dolduran bir çocuk okula gidebilir. Daha önce de 69 aylıklar gidiyordu çok fazla bir değişiklik olmadı aslında 3 aylık bir öne çekilme oldu. 30 Eylül itibari ile 69 aylık olanlar geçen sene ilkokula başladılar. Bu sene de 66 aylıklar başlayacaklar. 60 ile 66 aylıklar arasında ise isteğe bağlı, yani isteyen gönderir isteyen göndermez. Orada da şöyle bir durum söz konusu. Nadiren de olsa çocuk 60 ile 66 aylık arası ama biyolojik durumu gelişmiş, anne-baba iyi bakmış, çocuğun kendinden kaynaklı bir uyumu var, hem fiziken gelişmiş, hem de eğitim olarak, anne-babası alakalı, çevre uygun, okul öncesi eğitimini almış yani birinci sınıfa hazır hale gelmiş. Nadiren de olsa böyle çocuklarımız da oluyor. Bunları da bekletmek onlara eziyet olur. Çünkü bekledikçe daha çok şey öğreniyor ve ilkokula gittiğinde öğretmenin söyledikleri onun ilgisini çekmiyor ve o çocuklar yaramaz çocuklar oluyor, onları zamanında başlatmak gerekiyor. Zamanında başladığında daha çok heves ve heyecan duyuyor. Bu 60 ile 66 aylıklar arasında okula hazır olan çocuklarımız oluyor ve onları da velilerin isteğiyle bu yıl okula başlatacağız.”