Elbistan Şeker Fabrikası’nın 28. Dönem Şeker Pancarı Alım Kampanyası, dün saat 10.30’da fabrikanın kantarında düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını Şeker Fabrikası Müdürü Reşit Karataş yaptı.
Karataş; “70 Köyde 69 Bin 100 Dekar Pancar EkimiYapıldı”
2012 yılında Elbistan, Afşin, Göksun ve Tufanbeyli Ziraat Bölge
Kampanya hakkında davetlilere bilgiler veren Karataş, Elbistan Şeker Fabrikası’nın 1985 yılından bu yana yöre ve ülke ekonomisine ciddi katkı yaptığını söyledi. Karataş; “Şeflikleri’nde toplam 70 köyde 3 bin 216 çiftçi ile sözleşmeli olarak 69 bin 100 dekar pancar ekimi gerçekleştirilmiştir. Bu sahalardan üretilecek bedeli ödenen pancar miktarı 420 bin ton, işlenecek pancar miktarının da 420 bin ton olacağı tahmin edilmektedir” dedi.
“Günde 3 Bin 800 Ton Şeker Pancarı İşlenecek”
Pancar alımının başlandığı kampanya çerçevesinde pancar işlenmesine 14 Eylül 2012 Cuma günü başlanacağını belirten Fabrika Müdürü Reşit Karataş; “Günde 3 bin 800 ton pancar işleyerek kampanyasını yaklaşık 110 günde tamamlamış olacaktır. Bunun neticesinde 55 bin ton kristal şeker, 15 bin ton melas ve 100 bin ton yaş pancar posası üretimi sağlanacaktır.
Fabrika merkezinde taşra çiftçileri tarafından taşınan pancar için geçmişte olduğu gibi bu yıl da pancar nakliye müteahhitlerine ödenen ücretin yüzde 15 fazlası nakliye ücreti ile nakliye tazminatı ve teşvik pirimi ödenecektir. Bununla ilgili detaylı bilgi bütün bölge şefliklerimize gönderilmiştir.
Şeker fabrikaları çok önemli kurumlardır. Kurulmuş olduğu yörelerde ikamet eden vatandaşların hayat standartlarını yükseltmiş, tarım ve sanayi de birçok yeniliklere öncülük yapmıştır. Pancar, yaş pancar posası, şeker, melas, kömür ve kireç taşı nakliyeleri nedeni ile ulaşım sektörüne büyük bir canlılık getirmiş ve gelişmesini sağlamıştır.
Yan ürün olarak üretilen melas ve yaş pancar posası gibi karbon hidratlarca zengin yemlerin kullanılması ile yöre hayvancılığının gelişmesini teşvik etmiştir” dedi.
Elbistan Şeker Fabrikası Müdür Reşit Karataş, konuşmasının devamında hizmet politikalarına değinerek şunları söyledi; “Öncelikle halkımıza, sanayicimize, tüccarımıza, esnafımıza, çiftçimize, çalışanlarımıza ve yöneticilerimize verdiğimiz hizmetleri hatasız, sürekli, daha iyi ve daha hızlı gerçekleştirmenin yanında diğer devlet kuruluşları ile koordinasyonu sağlayarak iş hayatının önündeki bütün engelleri ortadan kaldırmaktır. Hizmetlerimizin bu politika doğrultusunda yürütülmesinde hiçbir zaman yardımlarını esirgemeyen başta Sayın Kaymakamımıza olmak üzere bütün kurum amirlerimize şükranlarımı arz ediyorum.”
Şahin; “Fabrikanın 11 Kat Aşağı Değerde İhale Edildiği Ortaya Çıkmıştır”
Reşit Karataş’tan sonra bir konuşma yapan Şeker-İş Sendikası Elbistan Şubesi Başkanı İsmail Şahin ise konuşmasında özelleştirmelere değindi. Şahin, şunları söyledi; “1998-1999 yılı kampanyasında yaklaşık bin 102 kişinin çalıştığı Elbistan Şeker Fabrikamızın kurulu günlük pancar işleme kapasitesi 3 bin 600 ton idi. Kahramanmaraş, Elbistan, Göksun, Afşin ve 188 köyde, toplam 196 bin dekar alanda yaklaşık 15 bin 248 çiftçi tarafından üretilen pancar bu fabrikamızda işlenmekte idi. 1998-1999 kampanya döneminde 796 bin ton pancar işlenmiş ve yaklaşık 81 bin 125 ton şeker, 29 bin 200 ton melas ve 228 bin 840 ton küspe üretilmiş olup ekonomimize katkısı 200 milyon TL olmuştur. 2008-2009 kampanya döneminde ise, Elbistan Şeker Fabrikamızda 765 kişinin çalıştığı günlük pancar işleme kapasitesi 4 bin ton olup, Kahramanmaraş, Elbistan, Göksun, Afşin ve 82 köyde toplam 45 bin 600 dekar alanda yaklaşık 3 bin 699 çiftçi tarafından üretilen pancarla, fabrikamızda 2008-2009 kampanya döneminde 202 bin 500 ton pancar işlenmiş ve yaklaşık 27 bin 820 ton şeker, 7 bin 211 ton melas ve 54 bin 781 ton küspe üretimine gerilemiştir. Elbistan Şeker Fabrikasına ait bin 784 dekar arazisi, satış öncesi eksik bilgilendirerek imara açılmış şekli gösterilmemiş, tarla olarak gösterilmiş ve de şeker fabrikalarına ait arsaların devletin resmi komisyonlarınca belirlediği ve vergisini aldırdığı 229 TL’lik değer sümen altı edilerek, piyasada emlakçılardan alınan 15.20 TL’lik yani 11 kat aşağı değerlerle ihale edildiği ortaya çıkmıştır. Elbistanlı, tarlasını ‘bu memlekete şeker fabrikası yapılacak, devletle pazarlık olmaz’ diyerek hibe niteliğinde usulden bir değerle Türk Şeker Fabrikalarına satmıştır. O günkü Elbistanlının düşüncesi bugün bu şekilde satılmamalıdır. Özelleştirme İdaresinin eksik bilgilerle Elbistan Şeker Fabrikasını ihale etmiş olmasını sendikamız Şeker-İş doğru bulmamış bu satışın iptali yönünde tüm demokratik kurum ve kuruluşları kanunların verdiği doğrultuda uyarmaya çalışmıştır. Meseleleri tüm sivil toplum kuruluşları ile paylaşmış ortak kararlarla bütünleşerek başta siyasilerimize bu konular belgelerle aktarılmıştır. Saygıdeğer Milletvekilimiz AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal bey bu konuyu, sayın Başbakanımıza kadar iletmiş, başta arsa değerlerinin olmak üzere yeniden değerlendirmelerin incelenmesi yönünde talimat verilmiştir.”
Şahin’in konuşmasının ardından Elbistan Şeker Fabrikası’na şeker pancarı ilk önce getiren çiftçilere hediyeler verildi. Hediyeler, törene katılan davetliler tarafından takdim edildi.
Hediyelerin verilmesinin ardından dualar edilip kurban kesilerek kampanyanın açılışı yapıldı. Kampanyanın başlaması ile birlikte Elbistan Şeker Fabrikası, sırada bekleyen çiftçilerin pancarlarını almaya başladı.
Elbistan Şeker Fabrikası’nın 28. Dönem Şeker Pancarı Alım Kampanyası açılış törenine MHP Elbistan İlçe Başkanı Ali Demir, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Elbistan Pancar Ekicileri Kooperatifi temsilcileri, fabrika çalışanları ve pancar üreticileri katıldı.