Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve havyacılık Müdürlüğü İl Proje Yürütme Birmi’nden Ziraat Mühendisleri Meliha Bostancı, Cuma Güngör ve Muhammet Korlaelçi, Kırsal kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Elbistan Ziraat Odası’nda yapılan bir toplantı ile çiftçileri ve yatırımcıları bilgilendirdi.
Toplantıda program hakkında katılımcılara detaylı bilgiler aktaran Meliha Bostancı, destekleme başvurularının 4 Eylül 2012 tarihinde başladığını ve 2 Kasım 2012 tarihinde sona ereceğini belirterek; “Desteklemeden faydalanmak isteyenler projelerini hazırlayarak Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne şahsen başvurmalıdır” dedi.
Destekleme programının amacı ve hangi yatırımların destekleneceği konusunda detaylı bilgiler veren Bostancı; “Kırsal Kalkınma Yatırımların Desteklenmesi Programının amacı; tarıma dayalı küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama alt yapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve gelir düzeyinin yükseltilmesi ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması.
Program kapsamında ekonomik yatırım konuları; tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerine, mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilemesine, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlara, jeotermal, güneş, rüzgar ve benzeri alternatif enerji kaynakları kullanılan seraların yapımı, tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından; jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretimine yönelik yatırımlar, koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleridir. Hayvansal orjinli gübreler in işlenmesi ve paketlenmesi, un, karma yem ve zeytinyağı ve kütlü pamuk(çırçır)konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmez. Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir. Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birlikleri, ekonomik yatırım konularına tüzel kişilik olarak başvurabilirler” dedi.
Program kapsamında yapılan yatırımın tutarının yüzde 50’sinin yatırımcı tarafından, yüzde 50’sinin ise devlet tarafından karşılanacağını belirten Meliha Bostancı, bireseyl başvurularda verilecek hibe desteği üst limitin 150 bin TL, tüzel başvurularda ise bu rakamın 600 bin TL olduğunu söyledi.
Program hakkında katılımcıların bilgilendirilmesinin arından Ziraat Mühendisleri Meliha Bostancı, Cuma Güngör ve Muhammet Korlaelçi program hakkında kendilerine yöneltilen soruları cevaplandırdılar.