Elbistan’a bağlı Kışla Köyü’ndeki kömür havzasında 1984 yılından bu yana ürettiği kömür ile çevreye zehir kusan Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ni besleyen AEL İşletmesi, 1987 yılında dış döküm sahasında başlatmış olduğu ağaçlandırma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
1987 yılının sonbaharında dikilen 6 bin sedir, 6 bin karaçam olmak üzere toplam 12 bin fidanla temeli atılan Piri Türkistani Hoca Ahmet Yesevi Ormanı, aradan geçen 23 yılda Elbistan’ın en büyük ve tek ormanı oldu.
Her yıl yeni fidanların ekildiği ve şu anda 695 bin ağacın bulunduğu bu büyük ormana Kasım ayında 43 bin 500 adet karaçam ve sedir fidanı dikilecek ve bu yeni fidanlarla ormandaki ağaç sayısı 738 bin 500’e çıkacak.
AEL İşletme Müdürü Süha Dinç, AEL’nin çevreci bir kurum olduğunu söylerken, 23 yılda oluşan Piri Türkistani Hoca Ahmet Yesevi Ormanı’nın ise Elbistan’ın oksijen deposu olduğunu söyledi.
Ormana her yıl yeni fidanlar dikildiğini ifade eden Dinç; “Ormanımıza 43 bin 500 adet yeni fidanlar kazandırmak adına 13 Ekim 2010 tarihinde ihale yapacağız ve ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalandıktan sonra firma tarafından fidanların dikimi gerçekleştirilecek” dedi.
Orman çalışmalarının da gelişi güzel yerine belirli bir plan çerçevesinde yapıldığını ifade eden Dinç; “Ormanımız, 1987 yılından bu yana belirli bir plan çerçevesinde oluşturulmuştur. Orman içerisindeki yollar vardı ve bu yollar sayesinde olası bir yangın durumunda itfaiye araçları yangına rahatlıkla müdahale edebilir. Ayrıca, dikilen fidanlar hiçbir zaman kaderine terk edilmiyor. Her fidanın bakımı yapılıyor. Ağaçlarımızın susuz kalmaması için ormanın değişik bölgelerine su depoları yerleştirilmiş durumda. Bu depolar sayesinde ağaçlarımızın sulamasını yapıyoruz” dedi.
Süha Dinç son olarak, Elbistan’ın en büyük ve tek ormanı olan Piri Türkistani Hoca Ahmet Yesevi Ormanı’nda yabani hayat ortamının da başladığını ve ormandaki ağaçlandırma çalışmalarının 23 yıl olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da düzenli olarak yapılacağını söyledi.