Elbistan, 13 Aralık 2010 tarihinde Aile Hekimliği uygulamasına geçiyor. Tarih yaklaştıkça ilgili kurumlar Aile Hekimliği ile ilgili hazırlıklarını sürdürüyor.
11 Aile Sağlığı Merkezi, 36 Aile Hekimi
Bizim Elbistan Gazetesi’nin ulaştığı ve resmi olmayan muhtemel listeye göre Elbistan’da 6’sı merkezde, 5’i kasabalarda olmak üzere toplam 11 Aile Sağlığı Merkezi bulunuyor. Bu Aile Sağlığı Merkezleri’nin her birinde 1 ile 5 arasında Aile Hekimi görev yapacak. Muhtemel listeye göre Elbistan’da toplam 36 Aile Hekimi görev yapacak ve toplamda 122 bin 816 kişiye hizmet verecek. Yani 1 Aile Hekimi ortalama 3 bin 400 kişiye sağlık hizmeti verecek.
Mahalle ve Köylerin Dağılımı Yapıldı
Aile Hekimliği uygulamasında her bir Aile Sağlığı Merkezi’nin bakacağı mahalle ve kişilerin sayısının dağılımı da yapıldı. Aile Sağlığı Merkezleri’nden 8’i Sağlık Bakanlığı’na ait binalarda hizmet verirken, diğer 3 Aile Sağlığı Merkezi için ise bina kiralanacak.
Resmi olmayan muhtemel listeye göre Aile Sağlık Merkezleri’nde görevlendirilecek Aile Hekimi ve hizmet vereceği kişi sayısı ile hangi yerleşim yerlerinin hangi Aile Sağlık Merkezi’nden yararlanacağı ise kesin olmayan listeye göre şu şekilde oluşturuldu.
Elbistan 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi: Sağlık Bakanlığı’na ait 1 Nolu Sağlık Ocağı’nda hizmet verecek ve 4 tane Aile Hekimi görev yapacak. Bu hekimler Kızılcaoba, Köprübaşı, Ceyhan, Eski Güneşli Mahalleri’ndeki toplam 14 bin 280 kişiye hizmet verecek.
Elbistan 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi:
Bu merkez için ise bina kiralanacak ve 4 tane Aile Hekimi görev yapacak. Bu merkez ise Yeni Güneşli ve Battalgazi Mahalleri’ndeki toplam 13 bin 507 kişiye hizmet verecek.
Elbistan 3 Nolu Aile Sağlığı Merkezi: Hastalarını Sağlık Bakanlığı’na ait 1 Nolu Sağlık Ocağı’nda kabul edecek. Bu merkezde 4 tane Aile Hekimi ile Esentepe, Tepebaşı, Bahçelievler Mahalleleri, Alembey ve Hasankendi Köyleri’ndeki toplam 13 bin 671 kişiye hizmet verecek.
Elbistan 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi: Bu merkezde de 4 tane Aile Hekimi görev yapacak ve kiralanacak olan bir binada Kümbet ve Orhangazi Mahalleleri ile Çıtlık ve Çiçek Köyleri’ndeki toplam 13 bin 913 kişiye hizmet verecek.
Elbistan Sabiha-Alaaddin Yener Aile Sağlığı Merkezi: Yunus Emre ve Cumhuriyet Mahalleri’ndeki toplam 16 bin 324 kişiye 5 Aile Hekimi ile Sabiha-Alaaddin Yener Sağlık Ocağı’nda hizmet verecek.
Elbistan Yeşilyurt Aile Sağlığı Merkezi: 5 tane Aile Hekimi’nin görev alacağı bu sağlık merkezi ise Kızılcaoba, Yeşilyurt, Pınarbaşı Mahalleleri, Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi, Elbistan Huzurevi, Gümüşdöven, Taşburun ve Özcanlı Köyleri ile Akbayır ve Bakış Kasabaları’ndaki toplam 17 bin 93 kişiye hizmet verecek. Sağlık merkezi, bu hizmetleri ileride kiralanacak bir binada verecek.
Elbistan Karaelbistan Aile Sağlığı Merkezi: Karaelbistan Sağlık Ocağı’nda Köprübaşı Mahallesi, Dağdere ve Kalealtı Köyleri ile İğde ve Karaelbistan Kasabası’ndaki toplam 9 bin 788 kişiye hizmet verecek. Bu Aile Sağlığı merkezi’nde de 3 Aile Hekimi görev alacak.
Elbistan Büyükyapalak Aile Sağlığı Merkezi: 2 tane Aile Hekimi’nin görev yapacağı Elbistan Büyükyapalak Aile Sağlığı Merkezi Büyükyapalak Kasabası, Akarca, Akveren, Eldelek, Gökçeören, Hacıhasanlı, İncecik, Küçükyapalak, Sarıyatak, Sarsap, Karamağra, Alkayaoğlu, Beyyurdu, Evcihüyük, Fakıoğlu, Horhor, Kayageçit, Keçemağra, Köşk, Ovacık, Uncular, Uzunpınar ve Yapılı Köyleri’nde toplam 6 bin 710 kişiye hizmet verecek.
Elbistan Demircilik Aile Sağlığı Merkezi: 1 Aile Hekimi’nin görev yapacağı bu sağlık merkezi ise Demircilik Kasabası, Türkveren, Yalıntaş, Aksakal, Beştepe, İkizpınar, Kavaktepe, Karahasanuşağı, Kantarma, Günaltı, Dervişçimli, Atmalıkaşanlı, Hasanalili, Tapkıran, Tapkırankale ve Armutalan Köyleri’ndeki 3 bin 433 kişiye hizmet verecek. Sağlık hizmetleri, Demircilik Sağlık Ocağı’nda verilecek.
Elbistan Söğütlü Aile Sağlığı Merkezi: 1 Aile Hekimi’nin görev yapacağı Elbistan Söğütlü Aile Merkezi ise Söğütlü Kasabası, Gündere, Gücük, Tepebaşı, Sünnet, Sevdilli, Köseyahya, Özbek, Yalak, Yapılıpınar, Topallı, Toprakhisar, Yoğunsöğüt ve Kangal Köyleri’ndeki toplam 3 bin 461 kişiye hizmet verecek.
Elbistan Izgın Aile Sağlığı Merkezi: Izgın Sağlık Ocağı’nda 3 Aile Hekimi ile aile hekimliği hizmeti verecek olan Elbistan Izgın Aile Sağlığı Merkezi’nin sorumluluk bölgesinde ise Izgın ve Doğan Kasabaları ile Elmalı, Körücek, Kalaycık, Balıkçıl, Kışla, Ağlıca, Güvercinlik, Karahüyük ve Çatova Köyleri’ndenden toplam 10 bin 540 kişi bulunuyor.
2 Mahalle, 2 Farklı Sağlık Merkezlerinden Hizmet Alacak
Resmi olmayan muhtemel liste incelendiğinde ise bazı mahallerin farklı sağlık merkezlerinde hizmet alacağı görünüyor. Örneğin, Kızılcaoba Mahallesi’nin bir kısmı 1 Nolu Sağlık Ocağı’nda hizmet verecek olan Elbistan 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi’nde bir kısmı ise Elbistan Yeşilyurt Aile Sağlığı Merkezi’nde hizmet alacak. Yine aynı şekilde Köprübaşı Mahallesi’nin bir kısmı Aile Hekimi’ne muayene olmak için Elbistan 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi’ne giderken, bir kısmı Karaelbistan Kasabası’ndaki Karaelbistan Aile Sağlık Merkezi’ne gidecek.
Doktorlar Puanlarına Göre Atanacak
13 Aralık 2010 tarihinde uygulanmaya başlanacak olan Aile Hekimliği’nde görev yapacak 36 doktorun atamalarının ise bu ay içerisinde çekilecek kura ile belirleneceği ve bu atamaların doktorların puanlarına göre yapılacağı öğrenildi.