27 Mart 2011 Pazar günü gerçekleştirilen YGS’de şifre skandalı iddiaları halen Türkiye’nin gündemini oluştururken, bu şifre skandalı iddialarını Eğitim-İş Sendikası savcılığa taşıyarak ÖSYM hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyorlar.
Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Eğitim-İş Sendikası Elbistan Temsilcisi Hasan Hamamcı, soru kitapçıklarının özel bir yöntemle şifrelendiği ve bunun da sınava giren bazı adaylara çıkar sağladığı yönünde çok ciddi iddiaların olduğunu belirtti.
Hamamcı, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; “İddialar karşısında ÖSYM yetkililerin açıklamalarının son derece yetersiz ve çelişkilerle dolu olması kuşkuları artırmış, sınavın şaibeli olduğu yönündeki görüşleri daha da güçlenmiştir. Üstelik daha KPSS’de yaşanan hırsızlığın perde arkası aydınlatılmamışken, YGS’de yaşanan şifre skandalı ÖSYM’ye karşı duyulan güvensizliği ve şüpheyi bir kat daha artırmıştır.
Açıkça görülüyor ki şifreleme yöntemi ile yapılan bu kopya girişimi ile bazı kişi ya da grupların haksız çıkar sağlama endişesini ortaya çıkarmaktadır. Sınavdan bir-iki gün önce bazı dershanelerin bu şifreleme yöntemini bildiği ve öğrencilerle paylaştıkları yönündeki bilgiler de kamuoyunda karşılık bulmaktadır. Dolayısıyla bu süreç ideolojik bir istismar politikasının, kendi yayılım alanlarında taraftarını toplama ve yetiştirme idealinin bir aşamasından başka bir şey akla getirmemektedir.
1 milyon 700 bin öğrenci ve ailenin uğradığı bu haksızlık, sınav iptal edilerek bir an önce giderilmelidir. Bu süreçte öğrencilerimizin LYS’ye girerken kafalarındaki şüpheleri gidermek, sınava güvenli bir şekilde girmelerini garanti edecek önlemler almak büyük önem taşımaktadır.
Şifreleme yönteminin nasıl olduğu, kim tarafından, kimlerin bilgisi ve yardımıyla gerçekleştirildiği, kimlere servis edildiği ve karşılığında ne tür bir çıkarın söz konusu olduğunun ortaya çıkarılması için gerekli yasal sürecin bir an önce başlatılması gerektiği görüşündeyiz. ÖSYM başkanı ve sorumlu diğer yetkililerin doğrudan böylesine bir oluşum içerisinde olmasalar dahi gerekli tedbirleri almamaları nedeniyle görevlerinin gereklerini yerine getirmedikleri ortadadır.
Eğitim ve Bilim Emekçilerinin temsilcisi olarak, ÖSYM Başkanı başta olmak üzere bu eğitim ve bilim hırsızlığının sorumlularını istifaya çağırıyor, görevini kötüye kullanan tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.”