TMO Elbistan Ajans Amirliği, 11 Temmuz 2011 Pazartesi günü hububat alımına başlayacağını daha önce duyurmuştu. TMO, dün itibariyle alımlara başladı fakat hububat fiyatları açıklanmadığı için çiftçiler ürünlerini TMO yerine yine Elbistan Zahire Pazarı’na götürdüler.
Fiyatların açıklanmamasından dolayı TMO Elbistan Ajans Amirliği alıma başladığı ilk gün 1 kilo buğday bile alamazken, çiftçiler ‘hububat fiyatları ne zaman açıklanacak?’ diye soruyor.
TMO’nun müdahale alım fiyatını bir an önce açıklamasını isteyen çiftçiler; “Bir yıldan beri bugünü bekleyen çiftçiler, TMO’nun alım fiyatlarını açıklamaması nedeniyle ürünlerini serbest piyasaya satıyorlar. Belki de TMO daha yüksek fiyat verecek ama çiftçinin bir gün dahi bekleyecek gücü kalmadı. O nedenle buğday hasadının yeni yeni başladığı Elbistan’da çiftçinin daha fazla sıkıntı yaşamaması için TMO’nun müdahale alım fiyatlarını açıklamasını bekliyoruz” şeklinde konuştular.
Elbistan Ovası’nda arpadan sonra buğday hasadı da başlarken Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ajans Amirliği 2010 yılında 21 bin 363 ton hububat satın almış, bunun dışında Afşin’de hasat mevsiminde açılan geçici alım merkezinde de 11 bin 867 ton hububat alımı yapmıştı. Şu an yaklaşık 7 bin ton kapasiteli siloları boş olan TMO Elbistan Ajans Amirliği, çiftçilerin TMO’ya ilgi göstermesi halinde hububatı açık alanlarda da depolayacak.